Legislatura 2016-2020 a Parlamentului Romaniei

Ord. dupa

O analiză sociologică agregată a structurii Parlamentului actual (l...

Doctoratele parlamentarilor din Parlamentul Romaniei, legislatura 2016...

Nivelul general al educatiei senatorilor si deputatilor din Parlam...

Statistici legate de educatia parlamentarilor din Parlamentul Romaniei...

Statistici legate de nivelul de cunoastere a limbilor straine de catre...

Nivelul profesional general (nepolitic) al senatorilor si deputatilor ...

Statistici legate de nivelul profesional (nepolitic) al deputatilor s...

Parlamentarii despre care nu gasesti nicio informatie relevanta, orica...

Varstele si sexele deputatilor si senatorilor din Parlamentul Romaniei...

Valoarea simbolica de piata muncii (nepolitice) a deputatilor si senat...

Statistici legate de valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice) ...

Afiseaza
comentarii

Valoarea simbolica de piata muncii (nepolitice) a deputatilor si senatorilor din Parlamentul Romaniei, legislatura 2016-2020, calculata dupa Metodologia Politoscop folosind exclusiv CV-urile oficiale, adica acelea postate pe site-ul Parlamentului. Rezultatele sunt valabile pentru data analizei, octombrie 2020.

Au fost luate in calcul doar activitatile NEPOLITICE ale celor evaluati, ca si cand am evalua un candidat pentru un job de management intr-o mare companie multinationala sau romaneasca, la cele mai inalte standarde. Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, folosim exact aceleasi metode si instrumente de analiza pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le foloseste de 30 de ani in firma sa de “executive search” in evaluarea angajatilor pe pozitii de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleasi metode de analiza si instrumente folosite la nivel international de toate marile companii de executive search si de catre angajatorii de top.

Valoarea pe piata muncii (nepolitice) desemneaza atractivitatea persoanei (nivelul de “angajabilitate”) pe piata muncii in organizatii NEPOLITICE (companii comerciale, dar si ONG-uri sau alte institutii nepolitice organizate dupa sistemul celor din business). Asadar, daca un politician a lucrat foarte putin in companii comerciale, dar are o lunga cariera politica, Valoarea de piata calculata dupa Metodologia Politoscop va fi foarte mica, desi el este poate un politician de succes si foarte valoros in domeniul sau de expertiza – politica.

Tabelul este ordonat descrescator dupa Valoarea de piata – ultima coloana din tabel, “Valoarea simbolica de piata“, adica parlamentarii cei mai valorosi sunt in partea de sus.

“Valoarea simbolica de piata (nepolitica)” este un indicator complex calculat ca o medie ponderata intre mai multi indicatori partiali, directi sau estimati, care sunt detaliati in sectiunea Metodologia Politoscop. Numerele din ultimele coloane ale tabelului nu au nicio semnificatie absoluta pentru cititori, ci doar una relativa, sunt scoruri interne Politoscop calculate si folsite pentru ierarhizare. Totusi, se poate aproxima ca un parlamentar cu un scor de 400, de pilda, are o “valoare de piata” dubla fata de unul cu un scor de 200. Pentru o buna intelegere a rezultatelor, va recomandam sa cititi mai intai sectiunea Metodologia Politoscop.

Factorul “varsta”:

Indicatorul global “Valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice)”, adica atractivitatea/ angajabilitatea politicianului, NU a inclus si variabila “varsta”, un criteriu-cheie in recrutare si in domeniul resurselor umane, in general, care in anumite cazuri influenteaza decisiv valoarea indicatorului global la care facem referire, anuland aproape in intregime tot restul. Cu alte cuvinte, “valorile de piata” ale persoanelor cu varste de peste 50, 60 de ani sunt calculate si expuse aici ca si cand cei in cauza ar fi avut o varsta cu cel putin 10-20 de ani mai redusa. Asadar, “Atractivitatile” din tabele, in cazul lor, sunt mult mai mari decat in realitate! De aceea am si introdus atenuatorul “simbolica” in numele indicatorului global, tocmai pentru a sublinia ca valoarea nu este reala in toate cazurile.

Coloanele:

  • Politician (Numele parlamentarului), cu link catre pagina sa de pe site-ul Politoscop
  • Partidul din care face parte in legislatura curenta, la data la care a fost listat tabelul
  • Varsta P. – varsta la care parlamentarul a intrat in Parlament in legislatura curenta
  • Domeniul studiilor – domeniul de studiu de la prima licenta de studii universitare
  • Nivel Educ. – scorul general Politoscop pentru nivelul educatiei parlamentarului (vezi Educatia parlamentarilor romani – ierarhia nominala)
  • Nivel Profes. – scorul general Politoscop pentru nivelul profesional (nepolitic) al parlamentarului (vezi Nivelul profesional al parlamentarilor romani – ierarhia nominala)
  • Valoare simbolica de piata – scorul general Politoscop pentru valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice) a parlamentarului

Note:

  • Pentru o parcurgere mai usoara si pentru a avea o viziune mai de ansamblu asupra educatiei senatorilor si deputatilor nostri, recomandam sa descarcati tabelul Excel sau sa-l consultati in modul “ecran complet” folosind butoanele din dreapta jos ale fiecarui tabel.
  • Pentru a putea intelege corect rezultatele analizei noastre, va rugam sa cititi mai inainte Metodologia Politoscop. Acolo sunt detaliate felul in care sunt culese informatiile, cine si cum face analiza, instrumentele si metodele de lucru, criteriile de evaluare, cum trebuie cititi si interpretati indicatorii, precizia rezultatelor si relativitatea interpretarii, sistemul de referinta, semnificatia si relativitatea valorilor etc.
  • Daca vom primi informatii suplimentare, fie din completarea CV-urilor de pe site-ul Parlamentului, fie direct de la parlamentarii in cauza, vom face modificarile in tabele si rezultatele se vor vedea instantaneu si pe site.