Descrierea proiectului Politoscop

Ord. dupa

Politoscop este un sistem de analiza a profilurilor individuale ale po...

1 comentarii

Politoscop este un proiect al Asociatiei "Politica", ONG infiintat in ...

Evaluarile Politoscop sunt facute dupa metodologia si cu instrumentele...

Am lasat activata sectiunea de comentarii din partea cititorilor pe ma...

Informatiile de pe site-ul Politoscop sunt grupate in 4 zone principal...

Afiseaza
comentarii

Evaluarile Politoscop sunt facute dupa metodologia si cu instrumentele firmelor de Executive Search:

Obiectivul Politoscop este sa analizeze profilurile politicienilor romani care sunt in functii oficiale ale statului, incepand cu cele mai inalte (Parlamentul Romaniei, Parlamentul European, Guvern, autoritati, consilii judetene si locale etc.) si mergand in jos pe ierarhia politica atat de mult cat ne permit timpul si resursele.

Analizam doar profilurile politicienilor, asa cum reies ele din CV-urile oficiale si din cele din spatiul public, nu si activitatea lor politica, privata etc. 

Data de inceput a analizei este luna august 2020, si se va intinde pe toata durata de viata a proiectului Politoscop (ab initio, termen nedefinit). Analiza se deruleaza secvential, in sensul ca la un moment dat analizam componentii unei singure entitati politice si ai unei singure legislaturi/ ciclu electoral, si trecem la urmatoarea doar dupa ce epuizam subiectii respectivi si publicam rezultatele. Prin urmare, vom studia doar profilurile politicienilor care sunt activi in pozitiile respective la momentul analizei.

Dupa ce vom acumula mai multe astfel de studii unitare (pe grupuri omogene), vom putea face si studii comparative si transversale, urmarind evolutia in timp a indicatorilor de la un ciclu politic la altul, pentru a decoperi tipologii, tendinte, corelatii etc.

Sursele de informatii

Politoscop analizeaza doar CV-urile publice ale politicienilor, NU si alte informatii aparute in articole, comentarii etc. Prima sursa de informatii pentru analiza (si singura, in marea majoritate a cazurilor) sunt CV-urile de pe site-urile oficiale ale institutiilor in care activeaza acesti politicieni: Parlament, Guvern etc. Cand nu gasim CV-urile pe aceste site-uri oficiale, le folosim pe cele de pe site-urile personale ale politicienilor, profilurile lor de pe Linkedin, Facebook si alte canale social media, Wikipedia. In mod exceptional, doar cand nu sunt informatii pe niciuna dintre sursele enumerate mai sus, cautam si pe alte site-uri pe care sunt publicate CV-urile si alte informatii despre cariera si activitatea politicienilor vizati.

Putem analiza si publica informatii primite direct de la politicienii in cauza, insa numai daca putem verifica identitatea lor, pentru a nu cadea in capcane intinse de oponentii lor politici. Nu analizam si nu publicam informatii primite din alte surse (e-mail, posta etc.), de la alte persoane.

In mod exceptional, totusi, atunci cand in spatiul public exista informatii foarte mediatizate despre un anumit politician si asupra carora nu mai exista dubii (doctorate false, plagiate, de pilda), nu le ignoram si le introducem in analiza, chiar daca nu sunt prezentate ca atare in CV-ul oficial al celui in cauza.

Instrumentele si metodele de analiza

Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, folosim exact aceleasi metode si instrumente de analiza pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le foloseste de 30 de ani in firma sa de “executive search” in evaluarea angajatilor pe pozitii de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleasi metode de analiza si instrumente folosite la nivel international de toate marile companii de executive search si de catre angajatorii de top.

TOTI politicienii, indiferent de afilierea politica, de pozitia si functia de la momentul analizei sau de alt context, sunt evaluati exact la fel si rezultatele sunt stocate si prelucrate intr-un mod si cu un sistem unic, unitar, care este de asteptat sa ramana neschimbat pe termen lung in cadrul proiectului Politoscop. Daca vom schimba la un moment dat metodologia de analiza, vom face un anunt public in aceasta privinta.

Criteriile de evaluare

Analizele si statisticile Politoscop sunt facute cu doua grupuri de criterii/ indicatori:

 • Indicatori primari, adica informatii extrase din CV-uri, indicatori care pot fi directi sau indirecti/ estimati
 • Indicatori globali (cumulativi/ calculati), pe care ii calculam noi din mai multi indicatori primari pe baza unor formule mai mult sau mai putin complexe.

Indicatorii primari folositi in analizele Politoscop:

 1. Sexul
 2. Anul nasterii/ Varsta
 3. Varsta la intrarea in instititia (Parlament, guvern, consilii etc.) si in perioada studiate (legislatura, data fixa etc.)
 4. Varsta la inceperea si la terminarea primei facultati
 5. Numarul de facultati facute (cu licenta), numarul de mastere si de doctorate
 6. Tipul primei facultati (stat/ privat/ strainatate/ fara facultate)
 7. Domeniul studiilor la prima facultate cu licenta
 8. Calitatea educatiei formale (prestigiul universitatilor si al celorlalte institutii de invatamant)
 9. Cantitatea educatiei formale
 10. Calitatea educatiei aditionale
 11. Cantitatea educatiei aditionale
 12. Profesia
 13. Calitatea angajatorilor NEPOLITICI
 14. Tipul preponderent al angajatorilor NEPOLITICI (de stat/ privat / mixt)
 15. Calitatea joburilor NEPOLITICE
 16. Nivelul de senioritate manageriala NEPOLITICA
 17. Alte activitati NEPOLITICE
 18. Volumul total al experientei NEPOLITICE
 19. Nivelul de specializare profesionala in domeniul principal de activitate NEPOLITIC
 20. Limba engleza
 21. Alte limbi straine
 22. Partidul de care apartine sau statutul politic la momentul analizei

Nota: indicatorii numerici sunt evaluati cu note de la 0 la 10.

Indicatorii globali/ cumulativi/ calculati folositi in analizele Politoscop:

 • Nivelul general al educatiei calculat cu o formula in care intra, in proportii diferite, indicatorii primari nr. 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 20 si 21
 • Nivelul profesional (nepolitic), calculat cu o formula in care intra, in proportii diferite, indicatorii primari nr. 13-21
 • Valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice), calculata cu o formula in care intra, in proportii diferite, cei doi indicatori cumulativi de mai sus, plus alti trei indicatori calitativi acordati de catre evaluator pe baza altor criterii.

Cum trebuie cititi indicatorii globali

Nivelul general al educatiei e clar, e cel folosit la nivel international, indiferent de context.

Nivelul profesional si Valoarea pe piata muncii (nepolitice) desemneaza atractivitatea persoanei (nivelul de “angajabilitate”) pe piata muncii in organizatii NEPOLITICE (companii comerciale, dar si ONG-uri sau alte institutii nepolitice organizate dupa sistemul celor din business).

Cine face evaluarea

Toate evaluarile, analizele si comentariile pe fiecare profil de politician sunt facute EXCLUSIV de catre George Butunoiu, pe baza experientei sale de 30 de ani in astfel de activitati, in firma sa de recrutare de personal de conducere (senior management) pentru cele mai mari companii multinationale si locale.

In acest fel este garantata o evaluare unitara, uniforma, folosind intotdeauna exact aceleasi criterii, metode si instrumente, si pe orizontala (de la o entitate politica la alta) si pe verticala (in legislaturi, cicluri electorale si perioade diferite).

Precizia rezultatelor si relativitatea interpretarii

Precizia:

Politoscop isi asuma precizia scazuta a unor rezultate, in contextul prezentat mai sus! CV-urile parlamentarilor publicate pe site-ul Parlamentului sunt extrem de diferite ca nivel de detaliere, de acuratete etc. Prin urmare, calculele noastre sunt exacte in anumite cazuri, iar in altele destul de aproximative si incerte, in functie de volumul si de calitatea informatiei pe care am avut-o la dispozitie. Asadar, rezultatele si ierarhiile trebuie privite cu rezervele pe care le impun aceste limitari. Daca vom primi informatii suplimentare, fie din completarea CV-urilor de pe site-ul Parlamentului, fie direct de la parlamentarii in cauza, vom face modificarile in tabele si rezultatele se vor vedea instantaneu si pe site, rezultand in modificari ale ierarhiilor, uneori semnificative.

Factorul “varsta”:

Indicatorul global “Valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice)”, adica atractivitatea/ angajabilitatea politicianului, NU a inclus si variabila “varsta”, un criteriu-cheie in recrutare si in domeniul resurselor umane, in general, care in anumite cazuri influenteaza decisiv valoarea indicatorului global la care facem referire, anuland aproape in intregime tot restul. Cu alte cuvinte, “valorile de piata” ale persoanelor cu varste de peste 50, 60 de ani sunt calculate si expuse aici ca si cand cei in cauza ar fi avut o varsta cu cel putin 10-20 de ani mai redusa. Asadar, “Atractivitatile” din tabele, in cazul lor, sunt mult mai mari decat in realitate! De aceea am si introdus atenuatorul “simbolica” in numele indicatorului global, tocmai pentru a sublinia ca valoarea nu este reala in toate cazurile.

Sistemul de referinta:

Data fiind experienta evaluatorului George Butunoiu in recrutarea pozitiilor de senior management pentru companiile de top, sistemul de referinta folosit in evaluarea profilelor politicienilor este cel al companiilor internationale si al celor locale cu cele mai inalte standarde profesionale si pentru pozitii de la “middle management” in sus. Cu alte cuvinte, scorurile reprezinta “angajabilitatea politicianului respectiv in companii cu standarde inalte la nivel international, pe pozitii de senior management” – cu amendamentul legat de varsta, semnalat mai sus

Semnificatia valorilor si relativitatea rezultatelor:

Valorile (numerele) din coloanele indicatorilor globali nu au nicio semnificatie pentru cititori, ele tin doar de metodologia de calcul George Butunoiu/ Politoscop. Rolul lor principal este cel de ordonare si de ierarhizare, pentru a vedea care politician este este mai “educat” decat altul sau mai “atractiv” pe piata muncii de business de tip “corporate” decat altul. Totusi, se poate aproxima ca un parlamentar cu un scor de 200, de pilda, are o educatie de 5 ori mai solida si mai valoroasa decat unul cu un scor de 40.

Comentariile

Comentariile libere din sectiunea Politicieni sunt exact acele comentarii pe care George Butunoiu le face la citirea si la analizarea oricarui CV in activitatea sa curenta de recrutare pentru pozitiile de senior management.