Legislatura 2016-2020 a Parlamentului Romaniei

Ord. dupa

O analiză sociologică agregată a structurii Parlamentului actual (l...

Doctoratele parlamentarilor din Parlamentul Romaniei, legislatura 2016...

Nivelul general al educatiei senatorilor si deputatilor din Parlam...

Statistici legate de educatia parlamentarilor din Parlamentul Romaniei...

Statistici legate de nivelul de cunoastere a limbilor straine de catre...

Nivelul profesional general (nepolitic) al senatorilor si deputatilor ...

Statistici legate de nivelul profesional (nepolitic) al deputatilor s...

Parlamentarii despre care nu gasesti nicio informatie relevanta, orica...

Varstele si sexele deputatilor si senatorilor din Parlamentul Romaniei...

Valoarea simbolica de piata muncii (nepolitice) a deputatilor si senat...

Statistici legate de valoarea simbolica pe piata muncii (nepolitice) ...

Afiseaza
comentarii

Nivelul profesional general (nepolitic) al senatorilor si deputatilor din Parlamentul Romaniei, legislatura 2016-2020, calculat dupa Metodologia Politoscop folosind exclusiv CV-urile oficiale, adica acelea postate pe site-ul Parlamentului. Rezultatele sunt valabile pentru data analizei, octombrie 2020.

Au fost luate in calcul doar activitatile NEPOLITICE ale celor evaluati, ca si cand am evalua un candidat pentru un job de management intr-o mare companie multinationala sau romaneasca, la cele mai inalte standarde. Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, folosim exact aceleasi metode si instrumente de analiza pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le foloseste de 30 de ani in firma sa de “executive search” in evaluarea angajatilor pe pozitii de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleasi metode de analiza si instrumente folosite la nivel international de toate marile companii de executive search si de catre angajatorii de top.

Nivelul profesional si Valoarea pe piata muncii (nepolitice) desemneaza atractivitatea persoanei (nivelul de “angajabilitate”) pe piata muncii in organizatii NEPOLITICE (companii comerciale, dar si ONG-uri sau alte institutii nepolitice organizate dupa sistemul celor din business). Asadar, daca un politician a lucrat foarte putin in companii comerciale, dar are o lunga cariera politica, Nivelul sau profesional si Valoarea de piata, calculate dupa Metodologia Politoscop, vor fi foarte mici, desi el este poate un politician de succes si foarte valoros in domeniul sau de expertiza – politica.

Tabelul este ordonat descrescator dupa Nivelul (scorul) profesional – ultima coloana din tabel, “Nivelul profesional“, adica parlamentarii cu cel mai ridicat nivel profesional sunt in partea de sus.

“Nivelul profesional (nepolitic)” este un indicator complex calculat ca o medie ponderata intre mai multi indicatori partiali, directi sau estimati, care sunt detaliati in sectiunea Metodologia Politoscop. Numerele din ultima coloana a tabelului nu au nicio semnificatie absoluta pentru cititori, ci doar una relativa, sunt scoruri interne Politoscop calculate si folsite pentru ierarhizare. Totusi, se poate aproxima ca un parlamentar cu un scor de 200, de pilda, are un nivel profesional (nepolitic) dublu fata de unul cu un scor de 100. Pentru o buna intelegere a rezultatelor, va recomandam sa cititi mai intai sectiunea Metodologia Politoscop.

Coloanele:

  • Numele parlamentarului, cu link catre pagina sa de pe site-ul Politoscop
  • Partidul din care face parte in legislatura curenta, la data la care a fost listat tabelul
  • Varsta P. – varsta la care parlamentarul a intrat in Parlament in legislatura curenta
  • Domeniul studiilor – domeniul de studiu de la prima licenta de studii universitare
  • Tipul experientei – unde a lucrat in majoritatea timpului, in joburile nepolitice: la stat, in companii si institutii private sau la ambele, in masura aproximativ egala
  • Nivel profesional – scorul general Politoscop pentru nivelul profesional (nepolitic) al parlamentarului

Note:

  • Pentru o parcurgere mai usoara si pentru a avea o viziune mai de ansamblu asupra educatiei parlamentarilor nostri, recomandam sa descarcati tabelul Excel sau sa-l consultati in modul “ecran complet” folosind butoanele din dreapta jos ale fiecarui tabel.
  • Pentru a putea intelege corect rezultatele analizei noastre, va rugam sa cititi mai inainte Metodologia Politoscop. Acolo sunt detaliate felul in care sunt culese informatiile, cine si cum face analiza, instrumentele si metodele de lucru, criteriile de evaluare, cum trebuie cititi si interpretati indicatorii, precizia rezultatelor si relativitatea interpretarii, sistemul de referinta, semnificatia si relativitatea valorilor etc.
  • Daca vom primi informatii suplimentare, fie din completarea CV-urilor de pe site-ul Parlamentului, fie direct de la parlamentarii in cauza, vom face modificarile in tabele si rezultatele se vor vedea instantaneu si pe site.